środa, 26 sierpnia 2015

JOGURTOWY PLACEK Z OWOCAMI



Jak każdy lubię zjeść coś słodkiego. Najbardziej smakują mi domowe ciasta, których skład znam. Uwielbiam placki z sezonowymi owocami z ogródka, niby słodkie, ale może zdrowsze (tak sobie tłumacze moje łakomstwo). Problem z plackami zawsze jest taki, że wychodzą suche albo szybko wysychają. Innym problemem była szklanka lub półtorej szklanki olej! o.O Ile? Toż to sam tłuszcz!

Placek, który upiekłam nie ma tłuszczu, jest miękki i sprężysty. A co najważniejsze nie wysycha! Może czekać, ukrojony do trzech dni. I jest taki pyszny...:)

SKŁADNIKI (przeis na dużą keksówkę):

- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 większe jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego/cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce/dodatki - ilość zależy od was

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ucieramy z cukram i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy cały jogurt i dalej miksujemy, ale nie za długo. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Ważne, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy i suszymy.


Formę wykładamy papierem do pieczenia. lejemy pierwszą warstwę ciasta. Rozsypujemy na niej szklankę owoców. Lejemy drugą warstwę ciasta, tak by przykryć owoce i wysypujemy drugą szklankę owoców. I lejemy trzecią, ostatnią już, warstwę ciasta, przykrywamy pozostałymi owocami posypujemy je lekko mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy możemy je wyciągnąć, poczekać aż ostygnie i zajadać.

Ja już wypróbowałam dwie wersje placka z owocami leśnymi i z rabarbarem.




Placki wyszły super, bardzo smaczne i szybko znikły :)





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wulgarne komentarze będą usuwane.