wtorek, 25 sierpnia 2015

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE



Mleko kokosowe to smaczny zamiennik mleka od krówki. Osobiście nie mam nic do mleka krowiego, ale mój żołądek czasem coś ma. Od czasu do czasu po prostu jest mi po nim niedobrze. Mleka roślinne lubię, nie tylko to kokosowe, i bardzo chętnie przygotowuje je w domu. Na blogu już pojawił się przepis na mleko z orzechów laskowych i zapewne pojawią się w przyszłości inne. Nie jestem weganką, ale lubię urozmaicenie w postaci mleka roślinnego, a najlepsze są do tego różne orzechy.

Domowe mleko z kokosa jest łatwe w wykonaniu i smaczne.

Składniki:

- szklanka wiórek kokosowych
- dwie szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Wiórki zalewamy jedną szklanką wody i odstawiamy na minimum 2 godziny, można oczywiście na dłużej. Gdy wiórki są dobrze nasiąknięte zaczynamy je blendować. Następnie wyciskamy przez gazę. Ponownie wyciśnięte wiórki zalewamy gorącą wodą, blendujemy i wyciskamy. W ten sposób możemy naprawdę sporo z nich wydusić ;)


Mleko jest smaczne, nadaje się do kawy, herbaty, do deserów i czego tam sobie nie wymyślicie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wulgarne komentarze będą usuwane.